2009. május 14., csütörtök

A baklava helyetti Balaklava

A szovjet időkben itt Szevasztopol mellett szupertitkos tengeralattjáró bázis volt, még a várost és a hozzá vezető utat sem tüntették fel a térképen. Mivel ma már múzeum ezért gondoltuk megnézzük. A partra leparkolva sajnos senki nem tudod útba igazítani (itt senki nem beszél máshogy csak paruszkiul), de legalább egy céllövölde szerű izében lőttünk kalasnyikovnak látszó tárggyal. Végül a kikötőben találtunk pár hadihajót és egy csupa aranyfog tengerész útba igazított, de mivel nagyon elment az idő és a szevasztopoli kikötőt semmi képpen nem akartuk kihagyni így tovább mentünk Szevasztopolba.

A Jalta partja

Leparkoltunk a belvárosban és irány a beach. Sajnos fürdésre azért nem alkalmas az idő, mindenesetre ez az ukrán nőket nem zavarta a napozásban. Gyűjtöttem néhány marék fekete tengeri kavicsot is, valamint sikeresen eláztattam magam a tengerrel, de legalább én lettem az első, aki belelógatta a lábát a csornoje móréba. Északon nem divat a Lenin szobor, de itt a Krímben elég sok van, a főtéren fényképezkedtünk is eggyel.

A jaltai piacon

Dollárból hrivnyát konvertáltunk, majd irány a piac. Mindenféle saját készítésű mézes befőttek és gránátalma levek uralták a terepet, de találtunk kimérős fűszerest is, csak sajnos fogalmunk sem volt, hogy mi micsoda. Viszont sikerült végre rendes saslikot enni, meg vettünk hazahozós vodkát és bort is.

Az úttörőtáborban

Igazából még Jalta előtt volt Artek, minden apró úttörő szíve vágya, az „úttörők földi paradicsoma”, ahogy a Szovjetunióról szóló útikönyvünk fogalmaz. Tényleg nagyon jó a levegő, bár csak az út széli táblát tiszteltük meg látogatásunkkal. Hogy irigyelnének minket a pajtások.

2009. május 13., szerda

A krím meghódítása

Megérkeztünk Jaltába, a kijevi képeket még nem mindet sikerült feltölteni, de majd az úton folytatom. Kicsit esett, de már tisztul a kép.

A reggeli és a rendőrök

Az út mellett megláttuk Jancsi szobrát, ahogy a nadrágját letolja Juliskának, gyorsan le is álltunk az út szélére. Kis fényképezés után ittunk egy kávét és ettünk pirozskikat is. Autóhoz vissza, éppen akkor parkolt be mögé egy piros szamara két rendőrrel. Itt kell megjegyezni, hogy kb. kétszáz forintunk van még ukrán pénzben, remélhetőleg nem lesz bünti, mert akkor mehetünk lemosogatni. Szóval kis terefere után Kokót beültették az rendőrautóba „beszélgetni”. Végül egy tízdollárossal kiváltható volt a háromszáz hrivnyás büntetés, ugyanis az út szélén nem lehet parkolni.

A Csornoje Móre

Szerda reggel, korai indulás és igen, megláttuk a Fekete Tengert!!

A szevasz Kijev, szevasz Topol, izé Szevasztopol

Út, út, út, út. Közben próbáltunk nem nagyon másnaposnak lenni és valahol saslikot enni. Egyik sem sikerült túl jól, saslik helyett meg ettünk pelmenyt meg valami sült húst. Az utak jók és erre délen már nincsen annyi fekete terepjáró, mint Kijevben. Lelőtt bennünket egy rendőr is záróvonalon előzésért, de végül meg sem büntetett (sokkal jobb fejek a rendőrök, mint vártam), azzal a bölcsességgel bocsátott utunkra, hogy „tanuljatok oroszul”. Este egy útszéli hotelben, hosszú volt az út, nem is gondoltuk, hogy a végére érünk egy nap alatt, Ja, és napközben a defektes hátsót is megcsináltattuk. Bekaptunk egy üveg helyi vörösbort, hát nem volt egy nagy szám.

A hazamenésről, illetve „vodku u glodku”

A szállodába visszavezető út nem is olyan egyszerű, mert a metrótól még kb. másfél kilométert kell sétálni a Dnyeper „budai” partján észak felé. Menetben találkoztunk egy párocskával, valahogy összeismerkedtünk, még közös fényképeket is csináltunk, a csaj eléggé nyomult ránk, nem zavarta, hogy ott a pasija. Tovább haladva készítettünk egy bokorban fényképezőst is (kinek jut ilyesmi eszébe?), majd betértünk még egy nyitott alkoholelosztó helyiségbe (úgy éreztük, hogy szükségünk van még egy vodkára, pedig nem biztos), sör plusz vodka. Mivel ekkor már nagyon lendületben voltunk megkockáztattuk az „ajólovast”, kellemes meglepetésként a szomszédos asztaloknál ülőknek tetszett a produkció, nem akartak a helyi ukrán srácok „megnevelni”. A gyili-gyili-tralliválira még válaszoltak is. Egy idő után összeismerkedtünk a szomszéd asztaltársasággal (utólagos kutatások szerint melyik országnak mi a fővárosát játszottunk velük), egy huszonéves házaspár meg a srác dögös szőke húga, aki rámozdult Csabira, de a körülmények ellenére Csabi hűséges maradt. Végül kettő körül értünk haza, szunya, Kokó még a lábmosásról is lemondott.

A vasútállomás volt

Már eléggé „vidámak” voltunk, meg a nap is lement, ezért elindultunk metróval megnézni a vasútállomást, ami állítólag elég szép. A metróig menni kellet egy kicsit, nagyon szép volt az esti kivilágított főutca. Hát vagy csak a homályos látás okozta, vagy nem tudom, de nekem annyira nem jött be. Egyébként szép és modern, nem olyan, mint a Keleti nálunk. Kicsit csücsültünk a márványpadlón is, meg telefonálgattunk, bár már nem tudom miről.

Az egy köbdeciméteres sörök halála

A nap lassan bebújt a házak mögé, így kénytelenek voltunk feljebb költözni a nagy oszlop lépcsőjére. Dumáltunk, lazítottunk, nagyon jó volt. Fogyott a sör is, legalább még egy.

A következő sör és a főtéri lábszökőkutazás

Elindultunk a szökőkutakhoz, de Kokó visszaszaladt elintézni folyó ügyeit az étterembe, mi addig Csabival lementünk az aluljáróba sört venni. Mindenfelé vannak ilyen bódészerű italboltok. Vettünk literes palackos sört (az van rá írva mértékegységnek, hogy egy köbdeciméter) és kiültünk a szökőkút mellé iszogatni. Mikor jöttünk be a térre akkor épp egy lánycsapat fürdött a szökőkútban, szóval mi sem zavartattuk magunkat és beraktuk a lábunkat a vízbe. Körben kisgyermekes családok, szikrázó napsütés, jó hangulat. Kezdett zsibbandni az arcunk.

A második sör plusz kaja, az első vodka

Lejutottunk a Kresatnyik (valahogy így kell írni) utcára és térre, ez a belváros belvárosa. Nagy szabad tér, sörsátrak, egy jó magas oszlop-emlékmű, szökőkutak. A tér szélén találtunk egy pincehelyiséges kajáldát, valami keleti-kaukázusi hangulattal, itt költöttük el ebéd-vacsoránkat. Na és az első ukrán vodka! Igazán jó volt, sörrel kísértük.

Az első sör

Már elég éhesek voltunk, elindultunk kajáldát keresni végig dél felé a Dnyeper partján a városi meg mindenféle parkokban. Közben megnéztük a Parlamentet (sokkal kisebb mint a magyar és messze nem olyan díszes, sajnos Tyimosenkoval nem találkoztunk). Sok itt a zöld és a parkokban mindenki sört piál a padokon, jól szituált negyvenesek, fiatal kiscsajok, mindenféle ember. Végül a Dinamo Kijev stadion aljába jutottunk, de mivel nem voltak jó kaják így csak egy sört ittunk.

A Monastery és a katakomba

Szerzetesek lakhelye, szép kupolákkal, papi fövegekkel meg ilyenekkel. Voltunk a katakombába is, világítás nincs, mindenkinek gyertyával kell közlekedni, minden beugróban bebalzsamozott szerzetesek üveg koporsóban, a tömeg meg csókolgatja a kezüket az üvegen keresztül. Kicsit bizarr volt (Kokó szerint nagyon).

2009. május 12., kedd

A második világháborúról

A magas szobor a második vlágháborús győzelem emlékműve. Átsétáltunk gyalog a hídon és megreggeliztünk egy a Dnyeper partján álló kis étterem-hajón (nem tudom mi volt a kaja neve, zöldséges hússal töltött kis sült tésztabatyuk) és felmásztunk az emlékműhöz. A szobor talapzatában volt a múzeum, amely bemutatta a világháborút mindkét fél szempontjából, meglepően nem volt elfogult. A legjobb a bejáratnál kiállított birodalmi sas volt, a szárnyán golyónyomokkal, úgy beállítva, mintha lezuhant volna. Sajnos nem lehetett fényképezni. A kiállítás mellett haditechnikai park volt, minden féle tankokkal és repülőkkel, sőt még három ballisztikus rakéta is.

A kijevi rész

Sajna elég nehézkesen sikerül netezni, még a képek is váratnak magukra. Remélem holnap lesz térerő és akkor feltöltöm őket a kijevi bejegyzésekkel együtt. Amúgy jól vagyunk meg minden ok

Az este

Benyomtunk egy búzasört egy bárban, nem engedtek be két étterembe (mert addigra minden bezárt), semmi különös. A szobában még benyomtuk az egyik szőke Leffét és szunya.

A tizenhatodikon

Végül a Slavutich Hotelnél kötöttünk ki, amely a már nem tudom milyen híd mellett a Dnyeper folyó partján egy közepes kis szigeten található. Szemben a túloldalon óriási kardos-pajzsos szobor (mintha Budapesten a Gellért hegyi szobor pesten lenne), mint később megtudtuk hatvan méter magas, plusz a kard. Szóval ez sem volt egy olcsó hely, ötször annyiba került, mint az előző este (még ugye az sem túl sok), de ha már lúd legyen kövér alapon a Dnyeperre néző szobát kértünk. Tizenhatodik emelet, mintha az elnöki lakosztály lenne (nem az volt, ahhoz túl kicsi), alattunk az egész város, egyszerűen félelmetesen jó.

A szállodakeresésrül

Délután hat körül értünk Kijevbe, hát mit mondjak nem egy kicsi város. Csak a befelé út a szélétől a közepéig volt vagy harminc perc. Kicsit tévelyegtünk autóval a belvárosba, még egy rendőrt is megkérdeztem (ez azért túlzás, az orra alá dugtam a térképet, hogy mutassa meg hol vagyunk, egyébként meglepően jó fej volt), de végül csak felmértük a lehetőségeket.Kokóval a Bratislava holtelben még egy felújítatlan szobát is megnéztünk, hát olyan volt, mint egy ötvenes évekbeli munkásszállás, gyorsan le is léptünk. Több helyet is megjártunk és bizony elég horror árak vannak.

A nagy kijevi támadás

Hatszázötven kilométer. Szóval egész nap autóztunk, én lenyomtam vagy ötszázötvenet. A vártakhoz képest jók az utak, Kárpátalján különösen, de Kijevhez közeledve rettenetesen sok útfelújátás van, ami ugye egy jó dolog, de nem akkor arra autózni. Egy kis büfénél kajáltunk konzervet.

A vereckei hágó lovagjai

Reggel korai keléssel kezdtünk, hogy minél jobban haladjunk. Sajnos az egyik hátsó megadta magát, de a rendszeres pumpálással menthető a helyzet. A vereckei hágó emlékmű a nevével ellentétben nem egy hágón (ami ugye egy vájat lenne a hegyek között) hanem egy hegy tetején van. A régi emlékművet még lerombolták a csehszlovákok, ott most egy ukrán partizán emlékmű van (pénteken volt a Győzelem Napja, ami itt nagy ünnep, minden tiszta virág), a magyar emlékmű egy szomszédos kis csúcson van. Reggel hétkor gyönyörű a kilátás, ott reggeliztünk fent. Sajnos az odajutás kicsit nehézkes volt a rossz út miatt, meg az emlékművet „díszítő” festéket is szívesen kihagytam volna. Mondjuk az ukrán emlékmű mellé „jó” honfitársaink is felfestették, hogy „vesszen Trianon”. Hiába, a mocsár idáig is elér.

A montekrisztó arcai, avagy az első lehúzás

A szállással szemben van egy étterem, elég unott szőke személyzettel. A borscs nagyon finom volt, csak azt felejtették el megemlíteni, hogy az angol étlap (mert ilyen is volt ám) árai régiek, és kb. háromszor annyiba kerül minden. Kicsit bosszantó volt, de így is nevetséges árat fizettünk.

A szálláskeresés

Kicsit már ránk esteledett, így a mai napra ugrott a vereckei hágó, viszont egy hamar lefekvéssel és korai keléssel tudjuk a tempót tartani. Valami s betűs városban egy ezeréves szovjet szállodát találtunk, de aludni nagyszerűen megfelelt, arról nem is beszélve, hogy kemény ezerkétszáz forintba került fejenként. Ráadásul szemben az italbolt, be is nyomtunk gyorsan egy sört (Kokó kettőt).

A munkácsi várban

Hát a helyzet nagyon hasonló, a hegy alján álltunk meg autóval és elég meredek emelkedőn kellett felkapaszkodni a várhoz. Valahol autóval is fel lehetett volna menni, mert volt ott néhány verda. Sajnos már elég késő délután volt, így a múzeum rész zárva volt, de a vár belsejét, a kilátó részt meg a turulmadarat meg tudtuk nézni. Kokó még Zrínyi Ilonkát (aki egy szobor) is elkapta egy fordulóra.

A Tisza lábánál

Huszttól nem messze ered a Tisza folyó. Nekem mint a Tisza mellett felnőtt gyereknek nagyon nagy élmény volt látni az otthoni lassú nagy szőke folyót mint sebesen rohanó hegyi patakot. Alig néhány méter széles. Csináltunk pár jó képet, meg gyűjtöttem originál tiszai kavicsot a kád szélére. Közben Kokó benyelt egy kis nyárfa-szösz, úgy hogy vissza az autóig elég furcsa hangok jöttek ki a torkából.

A bús düledékek

„Bús düledékein Husztnak romvára megállék, csend vala felleg alól szállt fel az éjjeli hold.”. És tényleg. A hegy alján sikerült megállni autóval, egy negyed órás hegymászó túra után hághattunk a romok maradékára. Sajnos a vár régen leégett és csak nagyon kevés maradt meg belőle. Azért csináltunk néhány fényképet és egy kis kilátóban elpusztítottunk néhány otthonról hozott szendvicset.

A pénzváltó

Hivatalos pénzváltó nincs, vagy ha volt is, akkor nem találtuk, és persze az összes bank zárva. Sebaj, keressünk egy jó kis seftelőt. Mivel itt elég sokan beszélnek magyarul viszonylag gyorsan útba igazítottak, a Méhesnél (ami mint később kiderült kocsma és bolt egyben) egy szürke Hyndai-ban ül a mi emberünk. Kicsit paráztam, mikor a megállapodás után intett, hogy üljek be mellé az autóba, de végül minden ok volt, huszonhét félért vásároltunk hrivnyát, ami jó ár. Pénz is letudva, irány Huszt.

A kupolás getto

Beregszász, vagy ideát már Beregovo. Láttunk egy szép aranykupolát, gondoltuk megnézzük közelebbről. Hát ilyen gettot még életemben nem láttam, mint amin itt keltünk át. No aszfalt, árusok, tálcából nyers hús árulva sok léggyel, tisztára mint egy arab piac. Még viszonylag tisztán vasalva és borotválkozva, ráadásul világos ruhában nagyon kilógtunk a képből.
Mindenkinek elég sittes feje van, az első élmények kicsit durvák, kíváncsi leszek milyen lesz beljebb a sztyeppén. A kupolás még csak épült, de szép volt.

Az első megvesztegetés

Minden ok, csak az autónak nincs nemzetközi zöld kártyája. Opsz.
Már majdnem azt hittem Ukrajna kettő-nullra akar vezetni, de egy ezres meglágyította a marcona határőr szívét és átengedett bennünket. Remélem nem lesz sok közúti ellenőrzés, mert lehet, hogy ott is kérnék majd. Mindenesetre túl vagyunk az első megvesztegetésen, vár az út.

A határon

Hamar megérkeztünk a határra, főleg, hogy úgy döntöttünk, hogy odaát váltunk zsetont. A magyar oldalon gyorsan átjutottunk, de az ukrán félnél szolid sorban autózás után egy igen méretes és igen agresszív terepgyakorlós határőr hölgy fogadott. Vicces, belépő papírt osztott a határállomás bejáratánál és csak úgy mehet ki az emberfia a határátkelőről, ha azt a többi bódés ember lepecsételte. Jó módszer a teljes foglalkoztatottság eléréséhez.
Egy óra sorban állás után el is érkeztünk végre a határőrhöz. „Immigrant papír?” Ne ezt nem kaptunk a kedvestől, egy hórihorgas bakancsos Kolja segítségével gyorsan vissza is fordítottak bennünket. Ukrajna-Csapat 1-0.
Két mázsa agresszívkodás és pofavágás után lett immigrant papírunk, újabb egy óra és ismét a határőrnél vagyunk.

Az út és a bor

Miről is lehetne út közben jót beszélgetni, ha nem a borról. Kitárgyaltuk a borvidékeket, a pincefesztiválra készülés jegyében különösen Etyeket. Mint kiderült Csabi nem igazán szívleli az „új” borvidékeket, inkább a hagyományos helyekhez húz a szíve. Ja, és azt is megállapítottuk, hogy a mocsár jelenség a borászatot sem kerüli el. Samu borát is dicsértük miközben 150-el téptünk a pályán. Üdv Samu J

A huszadik perc problémája

A huszadik percben elhangzott a bűvös mondat: „Sok van még hátra, mikor leszünk már ott?”

Az indulás

Kokó jön reggel hatra hozzám, addigra el kellene készülni. Kelés négykor, utolsó kádban fürdés, fasírtsütés, kajaberámolás. Kokó pontos volt és hajtarajos, húsz perc múlva már úton is voltunk Dobosi Csabiért. Dunakeszin végső csomagelhelyezés és kezdőkép, majd irány az ÚT.